Dnia 25 września 2014r. odbył się XVII Regionalny Mityng w Biegach Przełajowych Olimpiad Specjalnych, które zorganizował Klub Olimpiad Specjalnych „Pryzmat” Tychy we współpracy z Ośrodkiem św. Faustyna. Po raz kolejny spotkaliśmy się na terenie Ośrodka Wypoczynkowego w Tychach Paprocanach. Biegi przełajowe to dla nas wielkie sportowe wydarzenie. Tydzień wcześniej, t.j. 17 września odbyły się preeliminacje w biegach przełajowych, pozwoliły one wyłonić kilkanaście grup, w których startowali zawodnicy w czasie finałów. Zawody odbywały się zgodnie z przepisami olimpiad specjalnych, z zachowaniem ważnych ceremonii ( m.in. na rozpoczęcie zawodów uroczyste wniesienie flagi, wysłuchanie hymnu Olimpiad Specjalnych, złożenie przez zawodników przysięgi ).
W biegach wzięli udział zawodnicy z kilkunastu Klubów Olimpiad Specjalnych naszego oddziału. Zawodnicy zmagali się na dystansach: 600m, 800m, oraz 1600m. To była prawdziwa sportowa rywalizacja!
Impreza odbyła się pod patronatem prezydenta Andrzeja Dziuby. Naszymi gośćmi byli, m.in. zastępca prezydenta Tychów pani Daria Szczepańska, pani Anna Szmigiel z Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia UM Tychy, dyrektor MOPS w Tychach pani Marianna Feith. Osoby te brały udział w dekorowaniu zawodników. Prowadząca imprezę, pani Grażyna Kwiotek, na wstępie przywitała wszystkich obecnych na zawodach gości, zawodników, ich trenerów i opiekunów, rodziny, przyjaciół i sympatyków Olimpiad Specjalnych. W przerwie pomiędzy konkurencjami odbył się II Rodzinny Bieg Pamięci Józefa Kwiotka poświęcony zmarłemu w 2013r. koordynatorowi Olimpiad Specjalnych w Polsce. W biegu tym mogli wziąć udział wszyscy chętni.
Bardzo dziękujemy sponsorom naszych zawodów, za okazane wsparcie i życzliwość.
A wspierali nas:
Urząd Miasta Tychy, Przedsiębiorstwo Dostaw Materiałów Odlewniczych Pedmo S.A, Sertop Tychy, Ultra-Med-Strefa Sp. z o.o. (opieka medyczna) Cukiernia Lubi-Lu, Piekarnia Jaworek, Piekarnia Sękacz, Piekarnia Garus, Piekarnia Sezam, Piekarnia Exellent, Cukiernia Piowo Sp z o.o. Piekarnia Misztela, Piekarnia Krzysztof Broncel.
Dziękujemy!
Przygotowała: Barbara Rajek